Jest kilka szkół czyszczenia grilla. Jedna rekomenduje wypalanie resztek, które zostały na ruszcie, druga zaleca, aby czyszczenie rozpocząć w chwili, kiedy ruszt jest jeszcze lekko ciepły, a resztki jedzenia są na tyle świeże i miękkie, że bez problemu dają się usunąć. Jedno, czego się nie zaleca, to studzenia grilla wodą, bo często zalewany szybciej ulegnie korozji i szybciej będzie wymagał wymiany na nowy.
Jak ułatwić sobie pracę? Warto skorzystać z dostępnych środków przeznaczonych do czyszczenia rusztów grillowych. Te, które my polecamy są atestowane i bezpiecznie dla zdrowia. Co ważne – mimo silnego działania, nie niszczą czyszczonego sprzętu. Rekomendowaną przez nas marką, oferującą profesjonalną chemię jest Medisept, który w swojej ofercie posiada gotową do użycia, silnie działającą piankę do usuwania tłustych i zapieczonych zabrudzeń. Sprawdza się nie tylko do czyszczenia grilli, ale także piekarników, rożnów oraz różnego typu kuchni. (link do zakładki produktu)