Szukasz ciekawych pomysłów dla swojego lokalu? Chcesz być eko?
Zajrzyj na b2b.intermal.pl
Znajdziesz tam szeroki asortyment akcesoriów i opakowań dla nowoczesnej gastronomi.
Potrzebujesz wsparcia? Napisz do nas.
Zespół Intermal.pl
2022-01-12
Każdy, komu zdarza się regularnie zamawiać jedzenie na wynos lub jadać w popularnych sieciach restauracji szybkiej obsługi, na pewno zauważył zmianę. Był taki czas, że niemal z dnia na dzień zniknęły plastikowe słomki, plastikowe talerze i cała reszta plastikowych pojemników i akcesoriów, przy użyciu których serwowane były dania.
Wszystkie te zmiany to nie tylko moda na ekologię, bycie „zero waste”, ale przede wszystkim zmiany wynikające z dyrektywy Parlamentu Europejskiego, zakazującej używania plastikowych opakowań i akcesoriów gastronomicznych. Niewątpliwie te regulacje prawne nie rozwiązują wszystkich problemów wynikających z zalegania tzw. „plastiku”, ale przynajmniej w części pozwalają nam wszystkim mieć wpływ na środowisko i wyeliminować szkodliwy cywilizacji na środowisko naturalne. Jeśli ktoś nadal nie czuje się przekonany, to warto pamiętać, że jednorazowe produkty są biodegradowalne w 100% i rozkładają się w czasie około 6 miesięcy. Dla porównania – rozkład plastikowych opakowań liczymy w setkach lat.
Istnieją dwa typy opakowań BIO – biodegradowalne i kompostowalne.
Opakowania biodegradowalne potrzebują odpowiednich warunków, a więc wilgotności powietrza, temperatury i obecności mikroorganizmów, aby doszło do ich rozkład. Opakowania kompostowalne również ulegają rozpadowi, ale w przeciwieństwie do biodegradowalnych, można je kompostować, czyli zakopać w ziemi lub wyrzucić do pojemnika na odpady zielone.
Z czego robione są jednorazowe opakowania stosowane w gastronomii?
Papierowe opakowana jednorazowe to przede wszystkim tanie i wygodne rozwiązanie dla restauracji i lokali gastronomicznych. Papier czy raczej celuloza, z której wykonane są talerze, kubki, tacki czy pudełka na żywność zabezpieczona jest specjalną warstwą folii polipropylenowej, która zabezpiecza ją przed nasiąkaniem. Dzięki temu papierowe pojemniki jednorazowe nadają się zarówno do dań obiadowych, zupy jak i do pakowania ciast czy sałatek. Z papieru zrobione są także torby służące do przewożenia posiłków. Często oprócz wygodnej formy pakowania czy kompletowania posiłku, pełnią także funkcję reklamową i informacyjną.
Bagassa to wysuszone i poddane obróbce włókna trzciny cukrowej. Przypominają strukturą styropian, jednak są w pełni biodegradowalne, a czas ich rozkładu nie przekracza 90 dni. Trzcina cukrowa znajduje zastosowanie w produkcji różnego typu pojemników i akcesoriów – od talerzy, misek przez boxy na dania gorące czy sztućce.
Drewniane opakowania i pojemniki na żywność wykorzystywane są nie tylko do wydawałoby się prozaicznego pakowania czy serwowania dań. Przez swój naturalny wygląd pełnią także funkcję dekoracyjne czy wizerunkowe, bo wpisują się w stylistykę i wystrój lokalu. Są przede wszystkim estetyczne, utrzymane w naturalnej kolorystyce mogą także wpływać na odbiór lokalu. Warto dodać, że z drewna wykonane są także mniej zjawiskowe akcesoria, m.in. patyczki do lodów, wykałaczki i mieszadełka do kawy.
Skrobia kukurydziana, podobnie jak wymienione wcześniej surowce, także znalazła zastosowanie w produkcji opakowań i pojemników jednorazowych. Poddana odpowiedniej obróbce, wykorzystywana jest do produkcji talerzy i różnego typu pojemników. Czas kompostowania produktów zrobionych ze skrobi kukurydzianej nie przekracza 30 dni.
Polilaktyd – kwas polimlekowy – powstaje z kukurydzy lub trzciny cukrowej. Za mało ekologicznie brzmiącą nazwą kryją się w pełni biodegradowalne i dobrze wszystkim znane przezroczyste kubki na napoje, miseczki oraz opakowania do sałatek. Mało który fan popularnego bubble tea zdaje sobie sprawę, że to co trzyma w ręce, mimo, że wygląda, nie jest zrobione z plastiku.
Te niezwykle efektowne akcesoria robione z liści palmowych wybierają zwykle restauratorzy i firmy branży gastronomicznej, które oprócz ekologii stawiają także na wygląd i chcą uatrakcyjnić podawanie czy ekspozycje dań. Opakowania i pojemniki wykonane z liści palmowych są wodoodporne, trwałe i można ich używać zarówno do dań na zimno jak i na gorąco.
Opakowania ekologiczne mają ogromny potencjał. Ciekawie oznakowane w postaci loga czy infografiki, dobranie pojemników adekwatnie do specyfiki i estetyki prowadzonej restauracji, może wpływać na odbiór, sympatie i antypatie klientów. Często zgranie opakowań z klimatem prowadzonego biznesu staje się formą wizytówki.
Szukasz ciekawych pomysłów dla swojego lokalu? Chcesz być eko?
Zajrzyj na b2b.intermal.pl
Znajdziesz tam szeroki asortyment akcesoriów i opakowań dla nowoczesnej gastronomi.
Potrzebujesz wsparcia? Napisz do nas.
Zespół Intermal.pl
Tagi :
produkty bio
Copyright © 2023 Intermal Opakowania Sp.J. | Projekt: eadesign.pl