Opakowania na wynos – przegląd produktów
Ponad rok temu uruchomiliśmy platformę zakupową b2b.intermal.pl, która w wygodny i przejrzysty sposób pozwala naszym klientom przeglądać stany magazynowe oraz wybierać…
2023-07-13
Frytki - kruche, złociste i aromatyczne - są jednym z najpopularniejszych przysmaków na całym świecie. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy przy okazji Dnia Frytek nie opowiedzieli o tym, jak to wszystko się zaczęło.
Dawno, dawno temu…
Początki nie tyle frytek, co ziemniaków, z których są zrobione, sięgają XVI wieku i – jak to często z warzywami bywa – wiążą się z okresem wielkich wypraw i odkrywania nowych lądów przez wielkich żeglarzy. Ta królująca dziś na europejskich stołach roślina pochodzi z Ameryki Południowej i została sprowadzone do Europy w latach 30tych XVI wieku. Za sprawą pięknego kwiatostany zyskała popularność jako ogrodowa roślina ozdobna, jednak szybko zwrócono uwagę na wartość odżywczą jej bulw.
Łatwość uprawy, obfite plony i stosunkowo niewielkie wymagania hodowlane sprawiły, że ziemniaki zyskały ogromną popularność w Europie, szczególnie dużym powodzeniem cieszyły się w: Holandii, Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii. Mimo początkowych kontrowersji, braku zaufania do nieznanej rośliny, stopniowo zdobywały akceptację, zwłaszcza wśród biedniejszych warstw społecznych, które doceniły ich wartość odżywczą i łatwość uprawy. Dziś ziemniak stał się podstawowym składnikiem wielu potraw, wiele tradycyjnych dań, takich jak frytki, puree ziemniaczane, placki ziemniaczane czy zupy ziemniaczane, jest opartych właśnie na tym warzywie.
Istnieje wiele teorii na temat tego, kto pierwszy wpadł na pomysł, żeby pokrojone w słupki ziemniaki wrzucić do gorącego oleju. Jedna z legend głosi, że frytki zostały wynalezione przez belgijskich rybaków, którzy smażyli kawałki ziemniaków zamiast ryb, gdy rzeki były zamarznięte i nie mogli łowić. Inna teoria mówi, że to francuscy kucharze na dworze Ludwika XIV rozpowszechnili frytki jako popularną potrawę.
Jedno co wiemy na pewno to to, że pierwsze wzmianki o frytkach w Belgii pochodzą z XVIII wieku, gdzie tamtejsi kucharze opracowali dwuetapową metodę smażenia frytek: najpierw krótkie smażenie w niskiej temperaturze, a następnie ponowne smażenie w wyższej temperaturze, dzięki czemu frytki uzyskiwały charakterystyczną chrupkość.
W XIX wiek to czas, kiedy frytki docierają do Ameryki Północnej i zyskują ogromną popularność. W 1853 roku amerykański przemysłowiec George Crum, pracujący jako kucharz w restauracji w Saratoga Springs w stanie Nowy Jork, przypadkowo wymyślił „Saratoga chips” – cienkie, chrupiące plasterki ziemniaczane, które dziś znamy jako czipsy…
Kropką nad i w historii frytek postawiły popularne amerykańskie sieci fastfood. Z serwowania frytek na wynos zrobiły swoisty rytuał, który trwale wpłynął na oblicze współczesnej gastronomii.
W razie wszelkich pytań jesteśmy zawsze do dyspozycji.
Zajrzyj na b2b.intermal.pl
Zespół Intermal.pl
Tagi :
tacki papierowe, torby papierowe, widelczyki
Ponad rok temu uruchomiliśmy platformę zakupową b2b.intermal.pl, która w wygodny i przejrzysty sposób pozwala naszym klientom przeglądać stany magazynowe oraz wybierać…
Papierowe pojemniki do lodów są bardziej przyjazne dla środowiska niż plastikowe odpowiedniki. Papier jest biodegradowalny i nadaje się do recyklingu, co…
Majówka zbliża się wielkimi krokami, a zatem czas na krótki przewodnik po naszej ofercie. Przyda się ona wszystkim tym, którzy już…
Copyright © 2023 Intermal Opakowania Sp.J. | Projekt: eadesign.pl